Review Syma X20 mini-drone

Algemeen

De Syma X20 is een goedkope mini quadcopter met functies als altitude hold, een flip mode, een headless mode en de mogelijkheid van automatische take-off en landing (dit d.m.v. het indrukken van 2 knoppen tegelijk). De vliegtijd is zo’n 5 minuten. Het is, vanwege het formaat van 10,5 bij 10,5 cm, een perfecte mini-drone om binnen te vliegen, maar vanwege de snelheid en kracht kan er ook prima buiten mee worden gevlogen.

Oordeel: totaal: 8,3

  • Waar voor je geld: 8,5
  • Prestaties: 8
  • Vliegtijd: 7,5
  • Kwaliteit materiaal: 9

Wat zit er in de doos

De Syma X20 is degelijk verpakt in een kleine doos met tevens daarbij een afstandsbediening, 4 reserve rotorbladen, een kleine schroevendraaier, een USB-laadkabel en een handleiding. Alles is goed verpakt en de drone kan desgewenst weer eenvoudig opgeborgen worden na het vliegen. Het USB-laadkabeltje wordt direct bevestigd aan de drone, waarna het kabeltje aangesloten dient te worden op een USB-poort van de computer, laptop of op een aparte USB-lader.

SYMA X20 Vlieg Prestaties

De eerste constatering is dat de vliegprestaties de verwachtingen overtreffen. De Syma X20 vliegt snel, zonder echt te snel te zijn, hij hangt zeer stabiel en verliest nauwelijks hoogte en heeft voor het formaat een zeer acceptabele vliegtijd.

Deze mini-drone is prima binnen te vliegen, hoewel deze ook buiten goed uit de voeten zolang de wind niet al te stevig is. Hij heeft 2 snelheden, waarbij de lage snelheid perfect is om binnenshuis te leren vliegen en oefenen. Nadat je het vliegen goed beheerst wil je al graag de hogere snelheid gebruiken.

De automatische take-off en landing werkt perfect. Om automatisch op te stijgen moeten de 2 knoppen op de bovenkant van de afstandsbediening gelijktijdig worden ingedrukt tot je een lange beep hoort en vervolgens klimt de X20 naar ongeveer 1,50 meter hoogte. Zolang de knoppen op de afstandsbediening niet worden ingedrukt blijft de drone op vrijwel dezelfde positie hangen. Dit geeft aan dat de altitude hold functie uitstekend werkt.

Je hoeft niet altijd de automatische take-off en landing te gebruiken. je kunt ook gewoon de throttle (linker knop op ab) omhoog te drukken net zo lang tot de quadcopter opstijgt.

De altitude hold van deze mini-drone werkt uitstekend zelfs wanneer deze vooruit of achteruit vliegt. Verlies van hoogte is vaak een probleem bij mini-drones en het is absoluut een groot voordeel dat de Syma X20 dat probleem niet heeft. De flip-mode (360º rol-beweging) werkt ook vrij goed en levert een mooie stabiele acrobatische vlucht met slechts af en toe een klein hoogtesprongetje om de juiste hoogte weer te vinden.

Vluchttijd is een goede 5 minuten en de vliegprestaties blijven goed tot de LED’s beginnen te knipperen omdat de accu op raakt. Na ongeveer 30 seconden landt de drone zichzelf, wat je tijd genoeg geeft om een goede landingslocatie te zoeken. Door de downwash kan de drone bij het landen slechts geringe voorwaartse of achterwaartse drift vertonen. Iets wat bij veel andere drones veel meer voorkomt.

Ontwerp

Het ontwerp van de Syma X20 is wel doordacht en levert een mooie mini-drone met afmetingen van 10.5 x 10.5 x 2.5 cm met propellerbescherming en is een echt lichtgewicht (22g). Op de drone zitten standaard propellerbescherming, een aan/uit knop, een kunststof landingsgestel en een USB-laad-aansluiting aan de achterkant.

   Syma X20 USG laad-ingang

Je kunt de Syma X20 verkrijgen in wit en zwart en beide versies hebben rode en groene LED’s aan de onderkant om de voor- en achterkant aan te geven. De rode LED geven de voorkant aan, aan de achterkant brandt de groene LED.

Op de bovenkant van de quadcopter zit een aan/uit knop Door deze 1 à 2 seconden ingedrukt te houden gaat de drone aan, de LED-lampjes beginnen te knipperen. Op dezelfde wijze (1 à 2 seconden ingedrukt houden) kan deze weer uitgeschakeld worden. Deze aan/uit knoppen zijn op vrijwel alle Syma-drones terug te vinden; het lijkt erop dat Syma niet veel heeft met de standaard aan/uit schuifknopjes.

   Syma X20 aan/uit knop

De propellerbescherming zit standaard op deze mini-drone, is niet-verwijderbaar en van flexibel plastic. Dit geeft een goede bescherming bij crashes en dat is wat je wilt. Mijn drone is diverse keren gecrasht, o.a. tegen de muur en mijn Syma X20 is nog steeds onbeschadigd. Dus met de bescherming zit het wel goed.

   Syma X20 propeller-bescherming

Aan de voorkant van de X20 zit iets wat lijkt op een wazige lens waardoor wat rood LED licht naar buiten schijnt. Daarmee lijkt Syma voorbereidingen te hebben getroffen om een X20W met camera uit te brengen. Deze is ook heel even op de markt geweest in het voorjaar van 2017, maar is vrij snel weer verdwenen uit het assortiment. Het lijkt erop dat de camera-versie van de X20 nauwelijks nog altitude-hold had en constant hoogte verloor. De camera in de X20-serie is op moment van schrijven alleen beschikbaar in de modellen X21 en X22 (X21W en X22W).

   Syma X20 lens

Opladen van de Syma X20 is erg eenvoudig en omdat het laadcircuit zich op de printplaat in de quadcopter bevindt kun je in principe elke micro USB kabel gebruiken. Om de bijgesloten USB kabel te gebruiken sluit je deze aan op een PC of een USB laad-apparaat. Ik gebruik zelf een losse USB lader omdat deze veel sneller laadt dan via een PC of laptop.

De accu van de Syma X20 is niet verwijderbaar wat de mini-drone echt klein qua formaat kan houden, maar tevens betekent dat je telkens moet wachten tot de drone volledig is opgeladen voordat je weer kunt vliegen. De oplaadtijd aan een PC/laptop bedraagt ca. 50 minuten tot een uur. Met een losse USB-lader is dit zo’n 40-45 minuten.

   Syma X20 LEDS

De LED’s op de Syma X20 zijn helder rood en groen en geven de oriëntatie tijdens het vliegen (rrod voor, groen achter), waarschuwen wanneer de accu van de drone bijna leeg is en hebben een signaalfunctie tijdens calibreren, schakelen tussen lage en hoge snelheid en wanneer er wordt gevlogen in de headless mode.

Op de onderkant van de landingspootjes zitten ‘voetjes’ van een zachte foam om een zachte landing te kunnen maken, maar bieden weinig extra grip tijdens het landen.

   Syma X20 ‘voetjes’

Afstandsbediening

De Syma afstandsbediening is van klein formaat en heeft vrij een unieke stijl. De knoppen zijn goed gepositioneerd en laten zich eenvoudig leren qua functies.

   Syma X20 afstandsbediening

Met betrekking tot de knoppen heeft Syma ervoor gekozen maar 3 van de 4 knoppen een functie te geven. Er is een knop voor 360˚ flips, 1 knop voor lage/hoge snelheid of om de headless mode te gaan en één trimbutton, waarop hieronder wat verder wordt ingegaan. De vierde knop heeft geen functie en was waarschijnlijk bedoeld om als foto/video-knop te dienen voor modellen die met een camera zouden uitkomen. Uiteindelijk is er geen versie verschenen van de X20 met camera, waarschijnlijk omdat het formaat van deze quadcopter te klein is om een camera in onder te kunnen brengen.

De joystick knoppen daarnaast zijn vrij uniek, omdat ze vlak en hol zijn met een vorm om je duim of vinger op te leggen. De knoppen lijken erg veel op de in het verleden door Nintendo uitgebrachte 3DS spelcomputer. Even wennen in het begin, maar al snel voelt het zeer natuurlijk en blijkt dat de quadcopter zeer nauwkeurig reageert op de stuurbewegingen van deze knoppen.

   Syma X20 joystick knop

In het midden van de afstandsbediening bevindt zich de aan/uit knop met daarboven een groene LED. Als de afstandsbediening wordt ingeschakeld knippert de groene LED totdat deze is gekoppeld met de Syma X20 drone. Koppelen gebeurt door de drone in te schakelen (deze begint te knipperen) en vervolgens de linker joystick knop naar boven en beneden te bewegen. Daarna branden zowel de LED’s op de drone als op de afstandsbediening constant.

Om de quadcopter te trimmen moet je de onderste linker knop ingedrukt houden en tegelijkertijd de rechter joystick knop bewegen in de tegengestelde richting van de drift-richting. Op eenzelfde wijze kan de quadcopter getrimd worden indien er een voorwaartse of achterwaartse drift is (daarvoor dient dan de linker onderste knop blijvend te worden ingedrukt en de linker joystick knop in de tegengestelde drift-beweging, vooruit/achteruit). Ook kan zo getrimd worden als de X20 in ‘hover’ om de as gaat draaien. Dit kan door gelijktijdig gebruik van de linker onderste knop en de linker joystick knop (rechts c.q links bewegen).

   Syma X20 achterkant afstandsbediening

Het besluit om de trimbeweging onder te brengen in een combinatie van gebruik van twee knoppen zorgt ervoor dat het aantal bedieningsknoppen op de afstandsbediening minimaal blijft. Hoewel in het begin wat sceptisch over deze afstandsbediening is dat gevoel volledig verdwenen en blijkt het gebruik van de afstandsbediening eenvoudig en plezierig.

   Syma X20 bovenkant afstandsbediening

De bovenkant van de afstandsbediening bevat 2 rode plastic delen die eruit zien als antennes, maar die verder geen functie hebben (ook niet als dubbele antenne). Ook de inkeping in de bovenkant was bedoeld om een gsm-houder in vast te kunnen klippen voor de X20 versie met camera, die er echter niet meer zal komen. Eenzelfde soort inkeping zit ook op de afstandsbediening van de Syma X21W en de Syma X22W die beiden wel over een camera beschikken.

Gebruik andere grotere afstandsbediening

   Syma X20 grotere afstandsbediening

Deze Syma is ook te bedienen met de grotere afstandsbedieningen van de X5SC, de X5UW, de X5SW of X21W. Koppelen gaat op exact dezelfde wijze als met de kleine afstandsbediening. Als je beter gewend bent met deze grote afstandsbedieningen te vliegen kan het een voordeel zijn, ik blijf zelf een duidelijke voorkeur houden om te vliegen met de meegeleverde Syma X20 afstandsbediening.

Alle functies zijn hetzelfde alleen met de andere afstandsbedieningen is het mogelijk met 1 knop automatisch op te stijgen en te landen.

Syma heeft een slimme keuze gemaakt om ook met andere Syma afstandsbedieningen deze mini-drone te kunnen vliegen.

Conclusie

Mijn conlcusie is dat de SYMA X20 een mooie zeer aantrekkelijk geprijsde quadcopter is met veel functionaliteiten, goede vliegprestaties, een prachtig ontwerp en een waarlijk unieke afstandsbediening. Altitude hold functie werkt uitstekend en samen met dit formaat maakt dit de Syma X20 een perfecte beginner-drone. Dus als je een fijne drone zoekt om het vliegen met een quadcopter te leren is de Syma X20 een uitstekende keuze. Ook voor de jeugd vanaf een jaar of 8 is deze mini quadcopter prima geschikt.

Is de Syma X20 wat voor jou, kijk dan snel verder in de shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.